20 februari 2025
De reconstructie in het rapport schetst hoe de maanden voorafgaand aan mei 2024 gekenmerkt werden door oplopende spanningen, met demonstraties en blokkades op het AUC en sit-ins in andere gebouwen. Op 6 mei begonnen de protesten vreedzaam, maar de demonstratie werd gekaapt en de situatie escaleerde gaandeweg, mede door de komst van externe partijen. Blokkades zorgden voor onveilige situaties. Met het oog op de openbare orde en veiligheid besloot de gemeente in samenspraak met de politie op drie momenten in te grijpen.
Het rapport biedt een analyse hoe de crisisorganisatie van de UvA functioneerde, hoe de communicatie verliep en hoe de samenwerking met de lokale driehoek (gemeente, politie en Openbaar Ministerie) vorm kreeg.
'Het rapport beschrijft een moeilijke periode, waarin emoties hoog opliepen', zegt Edith Hooge, voorzitter van het College van Bestuur. 'Er is grote schade aangebracht en de hevigheid heeft een zware tol geëist van zowel studenten als medewerkers. Voor velen was dit een ingrijpende en bedreigende tijd.'
'Er zijn drie belangrijke lessen te trekken. Ten eerste had onze crisisorganisatie strakker en effectiever kunnen functioneren; het decentrale model van de universiteit is niet altijd geschikt voor crisissituaties. Ten tweede onderstrepen deze gebeurtenissen het belang van het open en vrij debat, waarin respectvolle omgang en een sociaal veilige omgeving centraal staan. Dit ontbrak in deze periode. En tot slot is nauw contact en afstemming met de lokale driehoek van groot belang.'
Na de protesten heeft het College van Bestuur, mede op aangeven van de Centrale Ondernemingsraad, Bureau Berenschot gevraagd een onafhankelijke evaluatie uit te voeren. Het rapport zal allereerst besproken worden met de Centrale Studentenraad (CSR) en de Centrale Ondernemingsraad (COR), evenals andere interne betrokkenen. Dit gesprek is essentieel om gezamenlijk lessen te trekken en verbeteringen te formuleren.